Friday, February 11, 2011

Perkongsian Bersama


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh....pembuka bicara~


Hadith ~

Dari Maq'al bin Yasarberkata, telah bersabda Rasullullah sallahu 'alaihi wassalam mana-mana hamba yang diberikan Allah pengikut ( jadi pemimpin) ketika matinya dalam keadaan pengkianat ( mengkianati rakyat) Allah mengharamkan baginya syurga.

Hadith ~

Dari Abu Hurairah dan Abi Said Al-Khudri, keduanya menyaksikan Rasullullah sallahu 'alaihi wassalam bersabda, tiada satu kaum( golongan) yang duduk sambil berzikir kepada Allah, melainkan mereka dipelihara malaikat, diliputi rahmat dan diturunkan ke atas mereka ketenangan.

hadith~


Dari Abdullah bin Umar, dia menyuruh seorang lelaki yang hendak tidur mengucapkan, Ya Allah! engkau menciptakan ku, engkau yang mematikannya, bagimu kematian dan kehidupannya, andainya engkau masih hidupkan kelak peliharalah ia(kematian), ampunkanlah ia ( kematian), Ya Allah! aku pohon keampunan.
hadith~

Dari Abu Hurairah dia telah berkata, telah bersabda Rasullullah sallahu 'alaihi wassalam, tidak akan masuk syurga kamu sehinggalah kamu beriman, dan kamu tidak akan beriman sehinggalah berkasih sayang. Mahu tak kamu aku tunjukkan kamu sesuatu yang jika kamu buat kamu akan berkasih sayang, sebarkanlah salam di antara kamu.

hadith ~

Dari Abu Hurairah dia telah berkata, telah bersabda Rasullullah sallahu 'alaihi wassalam, dari alamat(tanda) orang munafiq ada tiga, apabila dia berkata dia berbohong, apabila dia berjanji dia mungkiri dan apabila dia diamanahkan dia mengkianati.


No comments:

Post a Comment